Намали с 20 000 наранените български ученици в киберпространството Над 50%

...
Намали с 20 000 наранените български ученици в киберпространството Над 50%
Коментари Харесай

Само за 1 година: Програма Киберзащитници с впечатляващи резултати

Намали с 20 000 наранените български възпитаници в киберпространството
 

Над 50% от децата влизат в обществените мрежи най-малко пет пъти дневно. Най-използваните от тях са тик ток, следван от инстаграм и снапчат. 25% от децата са в интернет пет и повече часа дневно.
-->
Това демонстрират резултатите от взаимно изследване на Черноморска академия за сигурност и Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), извършено измежду 1273 ученика в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.
Статистиката
Освен използването на обществените мрежи, близо 70% от децата ежедневно са в интернет пространството сред един и три часа. Положителна е наклонността на увеличение броя на учениците, чиито родители се грижат за настройките за дискретност - над 38%. 62% от децата споделят, че разискват с родителите си по какъв начин да сърфират безвредно, 40% приказват по тематиката с учителите си, което е с 4% повече от предходното изследване.

Проучването демонстрира още, че близо 77% от децата ще се извърнат към родителите си, в случай че се почувстват застрашени от тормоз онлайн; 10% ще алармират Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето. Почти 12% декларират, че няма да потърсят на никое място помощ. Деца, които са претърпели кибертормоз и осъзнават това и са се оплакали на който и да е било, в 90% от случаите, кибертормозът във връзка с тях не се е повторил.
Близо 85% от учениците смятат за тормоз
в онлайн пространството публикуването на фотоси и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от интервюираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространение на клюки. Около 45% от децата, взели участие в изследването, са попадали в чат, в който се употребява нецензурна тирада, 40% са били очевидци на жестоко държание онлайн, 18% са били засрамени (шейминг).

55% от учениците играят в мрежата с хора, които не познават. 66% са получавали предложения за другарство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи онлайн с тях. Към 21% от децата са отправяни оферти за дарове от непознати. 34% познават хора с подправени профили в обществените мрежи. Същият % интервюирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР